Pages

Sunday, 18 September 2011

Contoh karangan laporan




Laporan Sambutan Bulan Kemerdekaan 
Peringkat Sekolah

      Setiap tahun, pada 31 Ogos, negara kita menyambut ulang tahun Hari Kebangsaan. Perayaan ini disambut sebagai memperingati tarikh negara kita mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Pada hari tersebut, Jalur Gemilang akan dikibarkan di tempat-tempat tertentu. Antara tempat tersebut termasuklah pejabat,sekolah, rumah kediaman, kedai dan bangunan kerajaan.

      Sekolah SK Ampang Pecah telah mengadakan pelancaran sambutan Bulan Kemerdekaan dan Hari Malaysia pada 15.9.2011. Sambutan dimulakan dengan ucapan oleh Puan Umi Kalsom bt Daud. Kemudian beliau juga telah melepaskan burung sebagai tanda negara telah bebas daripada cengkaman penjajah.

      Selepas itu diikuti persembahan silat oleh pelajar-pelajar Tahun 5 Bestari terdiri daripada M.Aiman Din Zuhdi, M.Isfahan, M.Amirul, M.Danish. Persembahan ini juga sebagai lambang kekuatan pejuang-pejuang tanahair membela negara.

      Kemudian murid-murid dan warga sekolah lain mengibarkan Jalur Gemilang  sambil menyanyikan lagu-lagu patriotik seperti Merdeka, Jalur Gemilang, Wawasan 2020.

       Murid-murid gembira dan bangga apabila mendengar lagu berkumandang di udara. Perasaan kasih dan cintakan negara tertanam dalam jiwa murid-murid.

       Aktiviti seperti ini mesti diadakan setiap tahun agar jati diri setiap warga negara Malaysia sentiasa terukir dalam jiwa masing--masing.Kibaran Jalur Gemilang di segenap pelosok negari  melambangkan semangat cintakan tanahair.


Laporan disediakan oleh,                                                                               20.9.2011

................................................
(AINA BT. SYALBY)
 Setiausaha,
 Kelab Bahasa Melayu















 








13 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sambutan Bulan Kemerdekaan Peringkat Sekolah

Sambutan Bulan Kemerdekaan 2011
Tinta Akademik
Ujian Penulisan B. Melayu
 
Gadget Hoho Angry Anime Smiley